Opiskelijoille

Virike toimii oppimisympäristönä sosiaali-, terveys- ja kulttuurialan opiskelijoille. Virike harjoittelupaikkana vaatii opiskelijalta oma-aloitteisuutta sekä joustavuutta mutta vastaavasti tarjoaa mahdollisuuden toteuttaa harjoittelu luovasti omia kiinnostuksen kohteita hyödyntäen. Virike on ollut opiskelijoille mieluisa paikka harjoitella työelämätaitoja.

KERTTU, TOISEN VUODEN YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

”Annan Virikkeelle viisi tähteä”

Kun aloitin harjoitteluni Virikkeellä tammikuun alussa, luin palautekirjasta muiden opiskelijoiden kokemuksia. Päällimmäisenä siitä jäi mieleen ylistyspuheet sekä se, että henkilö, joka on ottanut asiakseen muistuttaa opiskelijoita palautteen antamisesta on nyt kulkenut perässäni monta päivää palautekirjan kanssa. Hassua, että nyt voisin kirjoittaa itse ihan samalla tavalla. Aiemmin mainitun henkilön lempeästä painostuksesta tulinkin nyt toimistoon kirjoittamaan.

Ennen harjoitteluni ensimmäistä päivää jännitin, että kuinkahan osaa Virikkeellä olla, kun ei minulla ole vielä kokemusta mielenterveys- ja päihdetyöstä. Huoleni kuitenkin osoittautui aivan turhaksi heti ensi kättelyssä huomattuani, että “hah, omana itsenänihän minä täällä pärjään, kuinkas muutenkaan”. Lämmin ilmapiiri ja ystävälliset ja avoimet ihmiset toivottivat tervetulleeksi joukkoon.

Kahdeksan viikon harjoittelu on hurahtanut ohi valtavalla vauhdilla. Tämä matka on ollut mielenkiintoinen, mahtava ja maistuva. Olen oppinut valtavasti uutta ja harjoittelu Virikkeellä on avannut omat silmäni uusille mahdollisuuksille ja poluille tulevaisuuden työelämässä. (HEI! EN MIÄ HALUU LÄHTEE TÄÄLTÄ!) Olen päässyt tutustumaan mielenterveys- ja päihdetyön maailmaan kosketusetäisyydeltä ja oppinut tuntemaan uskomattomia ja ihania persoonia. Tunnen, että olen saanut tehdä monipuolisia tehtäviä ja myös itse ideoida ja toteuttaa itseäni. (ÄLKÄÄ PÄÄSTÄKÖ MUA POIS!)

Tunnen myös itseni etuoikeutetuksi, kun pääsin osallistumaan kokemusasiantuntijaseminaariin Kuopiossa sekä yhdistyskoulutukseen Mikkelissä. Uutta ja ihmeellistä tietoa on tullut roppakaupalla!

Huomenna on miun viimeinen päiväni täällä ja se surettaa jo nyt. Mutta halusitte tai ette, niin tulen kyllä viihdyttämään teitä tulevaisuudessakin. Lällälää!

ANU, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Paljon on tapahtunut näiden kahdeksan viikon aikana, joina olen ollut Virikkeen matkassa mukana. On ollut erilaisia retkiä, Pitkäjärvipäiviä, teatteria, letun paistoa… ja lista voisi jatkua loputtomiin. Erilaisten tapahtumien lisäksi vastapainoa toivat tietenkin hetket, jolloin ihan vain istuskeltiin, juteltiin ja pelattiin korttia – jotka kaikki ovat aivan yhtä hienoja ja tärkietä muistoja. Monenmoista olen saanut kokea ja olla jakamassa niitä mukavia hetkiä aitojen ihmisten kanssa.

Harjoittelusta mieleen jää ennen kaikkea kaikki tapaamani Virike-ihmiset, Peppi-koiran karkumatka (Hurjaa!!! Onneksi päättyi onnellisesti) sekä tottakai Minna ja Mimmi, joiden kanssa tapahtui ja sattui aina! Siinä vasta meneviä ja aikaansaavia mimmejä!

Virike on ollut unelmien harjoittelupaikka! Sen ihana ja kannustava ilmapiiri otti harjoittelijan lämpimästi vastaan.

KATRIINA, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA, VALMISTUN (TOIVOTTAVASTI) JOULUNA 2017

Viimeinen työpäivä Virikkeellä alkamassa, voi apua! Huisin nopeasti on mennyt tämä parisen kuukautta ja nyt on aika palata koulun penkille. Aluksihan kun tänne Virikkeelle tulin, en oikein tiennyt miten olla ja kyllähän niitä ennakkoluulojakin oli. Otitte minut kuitenkin todella lämpimästi vastaan ja tunsin heti oloni tervetulleeksi. Koen oppineeni paljon itsestäni ja saaneeni hurjan paljon irti tästä harjoittelusta – päivääkään en vaihtaisi pois.

Kuten varmaan muistattekin puheestani silloin elokuvamme ensi-illassa: on ollut mielettömän hienoa jakaa tämä harjoittelumatka, eritoten elokuvaprojekti kanssanne. Sain paljon itseluottamusta ja heittäydyin ehkä enemmän kuin koskaan ennen. Tämä saattaa kuulostaa vähän hölmöltä, mutta uskon tosissani, että tässä oli nyt kohtalo pelissä, kun pääsin juuri nyt Virikkeelle harjoitteluun! Olen nimittäin näin perisuomalaisittain tottunut hieman vähättelemään omia tietotaitojani tekniikasta (valo-/videokuvauksesta), mutta kokemukseni täällä antoi uutta arvoa osaamisilleni! Aion ehdottomasti hyödyntää tätä myös jatkossa, kuten Minnan kanssa juteltiinkin.

Sydämelliset kiitokset teille, Minna ja Mimmi, kun teitte harjoittelustani näin mielettömän antoisan ja tuitte sekä rohkaisitte minua tämän matkan ajan. Olete ihanan aitoja ja ennen kaikkea lämminsydämisiä persoonia. Pitäkäähän jatkossakin yhtä hyvää huolta toisistanne.

Kiitos myös muille Virikeläisille, on ollut mukava saada tutustua teihin! Olette antaneet minulle varmuutta ja uskallusta olla oma itseni.

LINDA, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Varmasti elämäni nopeimmat ja antoisimmat 10 viikkoa takana Virikkeellä.

Ensimmäisenä päivänä muistan jännittäneeni eniten sitä, että sopeudunko mukaan porukkaan. Mutta tämä pelko osoittautui varsin turhaksi jo ensimmäisen viikon aikana. Virikkeen rentoon ja rempseään yhteisöön oli helppo sulautua. Niin työntekijät kuin kävijätkin ottivat minut avosylin vastaan!

Virikkeellä pääsin tekemään ja kokemaan monia uusia juttuja sekä toteuttamaan omia ideoita.

Sain paljon kehuja ja kiitosta tekemästäni työstä sekä tukea ja kannustusta niin harjoitteluun kuin tulevaisuuteenkin. Tästä kiitos ihanalle teho-duolle Minnalle ja Mimmille. Tämä 10 viikon harjoittelujakso oli sellainen kokemus minkä muistan loppuelämän.

”Menestyminen ei ole avain onnellisuuteen. Onnellisuus on avain menestymiseen. Jos pidät siitä mitä teet, onnistut varmasti.”-Herman Cain-

TARU, KUNTOUTUKSEN OHJAAJA-OPISKELIJA

Heip! Tän parempaa harkkapaikkaa ei voi ihminen toivoa… alusta asti tiesin kuuluvani joukkoon ja tiesin myös, että aika tulee menemään kuin siivillä. Tänään viimeisenä päivänä olo on haikea. Sain täältä matkaani monta uutta tarinaa, kokemuksia ja sydämiä. Olette huikeita persoonia joka ikinen. Pitäkää kaktuksista huolta.

MIKKO, LÄHIHOITAJAOPISKELIJA, 2. JAKSO

Mikko palasi siis Virikkeelle tekemään toisen harkkajakson kevättalvella. Jakso meni taas niin nopeasti ja työtehtäviin uppoutuen, ettei muistettu pyytää palautetta kirjaan. Mutta homma bueno!

MIKKO, LÄHIHOITAJAOPISKELIJA, 1. JAKSO

Moroo! Se olisi kohta harjoittelujakso taputeltu ja täytyy kyllä sanoa, että aika hurahti tosi nopeasti täällä puuhastellessa! Sain alusta saakka tehdä kaikkea ja sain myös vastuuta. Työyhteisöön minut otettiin välittömästi avosylin vastaan ja tunsin itseni heti tervetulleeksi.

Aika tosiaan meni jopa liian nopeasti, mutta onneksi taitaa olla semmoinen juttu, että palaan tammikuussa tekemään toisen harjoittelun tänne ja saan jatkaa puuhastelua.

TARU, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Johan hujahti kesä nopiasti! Vastahan myö kannettiin tavaroita uudelle talolle ja mietittiin, miten ehditään laittaa kaikki valmiiksi. Huippu rutistus kaikilta se oli kyllä, mutta opittiin nopeasti toisemme ja saatiin jutella talon tavoista rauhassa.

Aika Virikkeellä on ollut melkoista myllerrystä, kun kaikki ovat yrittäneet oppia uuteen arkeen. Yhteishenki on onneksi ollut hyvä ja ainakin miun olo kotoisa. Töihin on ollut mukava tulla ja päivät olleet täynnä iloa.

Kiitos, kun sain olla hetken osa teidän huisia yhteisöä. Olette kaikki ihania sellaisena kuin olette. Toki erityiskiitos Mimmille ja Minnalle, kun otitte minut lämpimästi vastaan. Vaikka olinkin vasta harjoittelussa, koin olevani tärkeä osa työporukkaa. Ootte tosi aitoja ja lämpimiä ihmisiä ja se tekee myös Virikkeestä semmoisen.

RITVA, LÄHIHOITAJAOPISKELIJA, 2. JAKSO KEVÄTTALVELLA

Toinen harjoittelujaksoni Virikkeellä syvensi ajatuksia, jäsensi kokonaisuuksia ja antoi suunnan, varmuuksineen. Tuota kohti, sitä päin on oikea tie. Löytyi oma tie tulkita, ymmärtää, ottaa kantaa, puheeksi ja olla läsnä.

Hienoja jaettuja hetkiä Minnan ja Mimmin kanssa. Hienoja hetkiä yhteistyökumppaneiden kera uusia verkkoja ja vuorovaikutuksia. Korvaamatonta aikaa asiakkaiden kanssa. Onnistumisen tunteita ja pohdintaa. Tuli tunne, tätä haluan tehdä. Omien vahvuuksien löytäminen, käyttöönotto ja jalostaminen Minnan ja Mimmin lempeässä synnyttävässä ohjauksessa.

Koskaan ei voi sanoa, ettei koskaan. Ehkä jälleen tapaamme, mutta iso kiitos Virikkeelle joka mahdollisti tämän kaiken.

RITVA, LÄHIHOITAJAOPISKELIJA, 1. JAKSO KEVÄTTALVELLA

Viiden viikon jakso vetelee viimosia. Tämä työ on mennyt luihin ja ytimiin, imaissut mennessään ja jättänyt jäljen ikimuistoisella tavalla.

Olen ollut osana tätä perhettä, koska talon työntekijät ja kävijät mahdollistivat sen. Onneksi tulen tammikuussa uudestaan kahdeksaksi viikoksi, joten mielenkiintoinen yhteinen matkamme jatkuu.

Mielenkiintoisia tarinoita ja ystävyyttäkin. Kyllä monen ihmisen toivoisi ottavan tällaisesta paikasta, ihmisistä ja tällaisesta ilmapiiristä oppia. Se auttamisen halu, joukkoon ottaminen ja tasavertaisuuden tuntu on jotain mitä ei voi teeskennellä.

Kiitos myös apupyörilleni Minnalle ja Mimmille ilman teitä matkani olisi ollut haasteellisempi ja monet hauskat jäänyt kokematta

TUOMAS, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

10 viikkoa meni tosi nopeasti täällä. Työporukka oli oikein mukava ja otti hyvin mukaan toimintaan. Täältä sai paljon kokemuksia ja uutta oppia. Alkuun vähän jännitti, että millainen paikka tämä on mutta näköjään turhaan. Mukaan lähtee hyvii kokemuksii ja muistoja! Tosi kiva harkka muutenkin ja tekemistä riitti. Tuun joskus käymään!

EMILIA, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Oisin halunnut kirjoitta jotain uutta, mitä muut ei oo kirjoittanut, mutta kaikki on jo kirjoittanut pääjutut. Eli sen, miten nopiasti aika on kulunut ja sen, että ehottomasti paras harkkapaikka! Täällä kaikki on todella hyväsydämisiä ja haikein mielin lopetan harkan. Onneksi voiti bingossa kahvilipukkeita, niin pakko tulla käyttämään ne vapaa-ajalla pois! Ootte parhautta!

VEERA, SOSIONOMIOPISKELIJA

Oli muuten elämäni nopeimmat seitsemän viikkoa, mitkä Virikkeellä olin! Oon aivan häkeltynyt siitä, miten ihanasti mut otitte vastaan ja miten sain vastuuta alusta asti. Aivan huikea harjoittelukokemus, josta sain hyvä eväitä elämään.

REETTA, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Kiitos vielä tästä ajasta kanssanne! Aika meni ihan liian nopeasti ja millään ei malttaisi lähteä. Opin täällä ollessa ihan kamalasti ja uskon, että näitä oppeja tulen tarvitsemaan tulevaisuudessa vielä useasti!

LEENA, SOSIONOMI-DIAKONIOPISKELIJA

Olipa monessa mielessä ihan erityinen harkka! Kuukausi harjoittelun alettua Suomessa ja myös Virikkeellä alkoi korona-viruksen vuoksi poikkeustila. Poikkeustilassa tuli esille ja korostui se, mitä pidän Virikkeelle ominaisena ja erityisen hienona. Näitä piirteitä ovat yhteisöllisyys, yhteen hiileen puhaltaminen, joustavuus, sopeutuminen ja hyväksyvä, kannustava ilmapiiri. Kiitän lämpimästi teitä kaikkia, työyhteisöä ja kävijöitä ainutlaatuisesta kokemuksesta. Jokainen kohtaaminen ja keskustelut ovat olleet minulle merkityksellisiä!

SARI, SAIRAANHOITAJAOPISKELIJA

Harjoittelu on mennyt todella nopeasti. Aluksi kun tulin Virikkeelle, jännitti ihan hirveästi, miten osaan olla. Mietin millainen roolini on sairaanhoitajana. Nopeasti jännitys loppui ja muuttui leppoisaksi läsnäoloksi ihmisten seurassa. Ymmärsin, että ei tarvitse olla koko ajan tekemässä ja suorittamassa, vaan täällä voi olla oma itsensä ja “hengitellä ihan rauhassa”. Olen oppinut paljon täällä käyviltä ihmisiltä. Hienoa on huomata, kuinka tiivis yhteishenki porukalla on ja kuinka he auttavat ja huolehtivat toisistaan. Sellainen yhdessäolo ja välittäminen näkyy  – ja se on hienoa. Kiitos, että olen saanut olla täällä. Kiitos myös Virikkeen ihmisille arvokkaista elämäntarinoista ja siitä, että minut ovat ottaneet niin avosylin vastaan. Eipä taida sanat riittää kertomaan, kuinka mukava harjoittelujaksoni on ollut. Iso kiitos!

SONJA, SOSIONOMIOPISKELIJA

Noniin, kaikkea sitä on tullut nähtyä ja koettua tämän harjoittelun aikana. Ollaan oltu retkillä, saunomassa ja tehty vaikka mitä kivaa frisbeegolfista biljarditurnaukseen. Virikkeellä on ollut todella mukavaa olla, kun on päässyt tutustumaan uusiin ihmisiin sekä näkemään, millaista Virikkeen toiminta on. Olen päässyt harjoittelun myötä entistä lähemmäksi sitä todellisuutta, mitä ei kirjoista lukemalla saa. Harjoitteluun tullessa minua jännitti aika lailla, mutta ajan kuluessa ymmärsin, että oma persoona on valttia eikä kaikkien tarvitse olla samanlaisia. Erilaisuus on arvokasta ja ennen kaikkea toisten hyväksyminen. Vaikka ylämäkiä ja alamäkiä on koettu, niin silti en vaihtaisi sekuntiakaan. Kaikki on arvokasta kokemusta. Joten SUURI kiitos teille kaikille, olette aivan mahtavia persoonia.

KALLE, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Harjoittelu tarjosi minulle roppakaupalla oppeja, kokemuksia ja mahdollisuuksia isompiin ja pienempiin reflektiotuokioihin. Virikkeen kävijät, te olette kaikki ihan mielettömän hienoja ihmisiä. Kiitän ja etähalaan jokaista teitä keskusteluista, juttutuokioista sekä kaikiksta kokemuksista, joita annoitte minulle.

Virike työporukkana on myös omanlaisensa kokemus, positiivisella tavalla. Työporukassa on suurta viisautta, hersyvää naurua, vahvaa ammattitaitoa/-kokemusta. Tulen muistamaan kokemuksen aina.

MARIA, YHTEISÖPEDAGOGIOPISKELIJA

Sain tehdä viimeisen työharjoitteluni tänne Virikkeelle & tahdon kiittää teitä kaikkia – kävijöitä ja työntekijöitä sekä kaikkia matkalla kohdattuja – teidän kanssanne harjoitteluni oli opettavainen, herkkä, huumorilla höystetty, mielenkiintoinen & näköaloja elämän kirjoon tarjoava! Seitsemän viikkoa on kulunut nopeasti – edeltäjiäni kompaten. Notta se kertoo vain siitä, että sitä on vietetty mielekkäästi. Kiitos lämmöstä & avoimuudesta, hyvistä keskusteluista.

RASMUS, SAIRAANHOITAJAOPISKELIJA

Sain tehdä täällä 5 viikkoa harjoittelua ja olen siitä hyvin kiitollinen. Tämä harjoittelu on ollut täysin erilainen verrattuna kaikkiin muihin harjoitteluihin mitä olen tehnyt. Sanoisin, että tämä on ollut paras harjoittelu tähän päivään mennessä. Tunnelma on täällä Virikkeellä rentoa ja tervetullutta, jolloin on mukava tunne lähteä aamulla töihin. Työntekijät on olleet hyvin kilttejä ja asiallisia alusta asti ja täällä on todellä hyvä työilmapiiri. Olen tavannut paljon erilaisia ihmisiä tämän harjoittelun aikana ja saanut lisää kohtaamistaitoja, joista on varmasti apua myös tulevaisuudessa.

Eli kiitos kaikille Virikkeen ihmisille ja toivon kaikille mukavaa tulevaisuutta. Jatkakaa työtä samaan malliin 🙂

JOHANNA, SOSIONOMIOPISKELIJA

Harjoittelujaksoni Virikkeellä on sosionomiopintojeni ensimmäinen ja odotukset tuleville harjoitteluille ovat hyvinkin korkealla tästä johtuen. Olen positiivisesti yllättynyt siitä, kuinka hyvin sekä työntekijät että kävijät ovat minut ottaneet vastaan.

Huumoria, naurua, unohtumattomia hetkiä ja kohtaamisia. Ihania ihmisiä. Olen myöskin päässyt todistamaan hankaliakin tilanteita ja saanut seurata ammattilaisten tapoja hoitaa niitä.

Ilmapiiri Virikkeellä näyttäytyy minulle avoimena, tasa-arvoisena ja lämpöisenä. Harjoittelukokemukseni vahvistaa haluani työskennellä ihmisten kanssa (tietysti, opiskelenhan sosiaalialalle :D).

Kiitos kaikille tasapuolisesti kuluneista viikoista!